For Reservation Call : 1.888.222.5847


Home » ROT-Avdrag

Så fungerar nya ROT 

Nu slipper du vänta på pengarna. Nu har den nya fakturamodellen för husarbete börjat gälla. Det innebär att du får en 50-procentig skattereduktion på arbetskostnaderna för hushålls- och ROT-tjänster – direkt på fakturan.Formulärets överkant Skillnaden mot de tidigare reglerna är att man nu får betala hälften så mycket för det utförda arbetet på en gång, i stället för att behöva yrka på avdrag i deklarationen. Satsa på arbetsintensiva jobb Eftersom det är arbetskostnaden som halveras med ROT-avdraget så sparar du mest på arbetsintensiva jobb med låga materialkostnader. Om du renoverar och märker att arbetskostnaderna kommer att överstiga den avdragsberättigade summan innan taxeringsåret är slut är det alltså behandling av ytskikt, som målning, slipning av golv och vissa snickerier, du ska satsa på. Ett annat alternativ är att pausa bygget och fortsätta i januari igen. Utnyttja avdraget tillsammans Tänk också på att de 50 000 kronorna som man får dra av varje år gäller per person. Om ni är två eller fler som äger renoveringsobjektet tillsammans kan ni utnyttja det. Exempel: Tre syskon äger en sommarstuga tillsammans som de vill renovera. De har då rätt till ett avdrag på 50 000 kronor vardera: Om arbetskostnaderna är 300 000 kronor kan syskonen tillsammans spara 150 000 kronor genom att utnyttja ROT-avdraget.

Kom ihåg: Kontrollera att du betalar in tillräckligt med skatt under året för att täcka skattereduktionen. För att få utnyttja maxavdraget på 50 000 kronor krävs också att du kommer upp i en slutlig inbetald skatt på 50 000 kronor samma år. För att göra det krävs normalt minst 24 000 kronor i månadslön.

Obs! Viktigt: ”Det första du ska göra om du funderar på att utnyttja skattereduktionen för ROT och andra Hus-tjänster som städning och trädgårdsarbete är att räkna efter vad den maximala reduktionen är för dig. Det gör du enklast genom att provdeklarera på Skatteverkets hemsida, under Räkna ut din skatt, inkomståret 2009. Förenklat bör du ha cirka 25 000 kr i månadslön för att få full skattereduktion. Men har du stora lån och andra avdrag behöver inkomsten vara ännu högre. Har du inga löneinkomster utan bara inkomster av kapital kan du också få skattereduktion. Men då måste dina kapitalinkomster för 2009 överstiga 166 665 kr för att du ska kunna utnyttja skattereduktionen fullt ut.” (ur artikel av Annika Creutzer, Pengar24 2009-08-05)